Investim în dezvoltare sustenabilă.

efecon-ue

Punct de informare

Datorită sprijinului acordat prin programul cu co-finanțare UE (Axă prioritară 1: Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice și dezvoltării afacerilor, Prioritate de investiţie Energie, mediu si schimbări climatice, Acţiune 1.2.3: Parteneriate pentru transfer de cunoştinţe), în cadrul proiectului „Produse și tehnologii ecoinovatoare pentru eficientă energetică în constructii – EFECON” a fost creat acest PUNCT DE INFORMARE pentru a veni în ajutorul investitorilor, constructorilor și utilizatorilor mediului construit, dar şi al autorităţilor publice locale, care sunt implicate în proiecte de construire, în dorinţa de a creşte nivelul calităţii construcțiilor sub aspectul eficienței energetice a acestora.

Conceptul de dezvoltare sustenabilă este o abordare diferită de cea clasică, cu care suntem obişnuiţi, atunci când este vorba de infrastructura construită. În prezent, construcțiile, care deservesc funcțiuni multiple, rezidențiale sau industriale, sunt considerate ca fiind obiective într-o evoluţie continuă, care în timp trebuie modernizate pentru a corespunde exigenţelor stabilite de utilizatori. De mare actualitate sunt studiile şi intervenţiile legate de economia de energie în condiţiile asigurării unor condiţii de confort corespunzătoare. În paralel cu reducerea necesarului de energie, se realizează alte obiective importante ale dezvoltării sustenabile, şi anume: economia de resurse primare, dezvoltarea și implementare de surse alternative, regenerabile de energie, precum şi reducerea emisiilor poluante în mediul înconjurător.”

Sporirea eficienţei energetice se poate realiza pe mai multe căi, de la educarea utilizatorilor clădirii în spiritul economiei de energie, până la intervenţii care pot fi realizate relativ ușor. Aceste soluţii depind de momentul din viața unei construcții când se dorește implementarea lor: în faza de concepere sau pe durata utilizării fondului construit.

Sperăm ca informațiile care sunt cuprinse în secțiunile acestui PUNCT DE INFORMARE să fie de folos celor care le vor accesa.

Pentru detalii suplimentare:

Persoana de contact: Prof.univ.dr.ing. Dorina-Nicolina ISOPESCU

Email: isopescu@ce.tuiasi.ro