Investim în dezvoltare sustenabilă.

efecon-ue

Workshopuri

Workshop 1 Workshop 2 Workshop 3 Workshop 4 Workshop 5 Workshop 6

Workshop 1 - Produse eco-inovatoare

În data de 27 aprilie 2017, ora 1200, la sediul Facultății de Construcții și Instalații, hala CMC, Iași, Str. Prof.dr.doc. Dimitrie Mangeron, nr. 1, a avut loc workshop-ul nr. 1 „Produse eco-inovatoare".

Unul din obiectivele specifice este crearea de produse ecoinovatoare pentru eficiență energetică în construcții și îmbunătățirea performanței energetice a produselor actuale utilizate în construcțiile civile, industriale și agricole pentru realizarea şi menţinerea, pe întreaga durată de existenţă a clădirilor a următoarelor cerinţe fundamentale aplicabile: rezistenţă mecanică şi stabilitate, securitate la incendiu, igienă, sănătate şi mediu înconjurător, siguranţă şi accesibilitate în exploatare, protecţie împotriva zgomotului, economie de energie şi izolare termică, precum și utilizare sustenabilă a resurselor naturale.

Eforturile inițiale de promovare a construcțiilor verzi au condus la tratarea extrem de variabilă a lemnului în sistemele de clasificare a clădirilor verzi - care, în acel moment, se bazau în mare parte pe liste lungi de standarde prescriptive, concentrate în mod obișnuit asupra unor atribute unice, cum ar fi conținutul de material reciclat.

Lemnul are multe avantaje față de materialele tradiționale de construcție, cum ar fi betonul sau oțelul. Copacii absorb dioxidul de carbon în timp ce cresc. Atunci când copacii sunt prelucrați în produse de construcție, dioxidul de carbon rămâne înglobat în produsele finite. Atunci când materialele de construcție din lemn ajung la sfârșitul duratei lor de viață, acestea sunt adesea reciclate în produse noi.

Lumea a ajuns să se bazeze pe materiale de construcție din beton, oțel, aluminiu și cărămidă, însă studiile actuale constată că 16% din combustibilii fosili consumați în fiecare an sunt folosiți pentru a transforma aceste materii prime în produse de construcții. Utilizarea lemnului și a produselor din lemn, special concepute, ar reduce în mod drastic emisiile globale de dioxid de carbon și consumul de combustibili fosili. Gestionat corespunzător, acest lucru se poate face fără pierderea biodiversității sau a capacității de stocare a carbonului. După cum spune Alex de Rijke, "Secolul 21 este despre lemn".

Mai multe detalii privind seminarul se pot obține acesând acest document.

Galerie foto

Workshop 2 - Tehnologii eco-inovatoare pentru asigurarea eficienței energetice în domeniul construcțiilor

În data de 18 decembrie 2017, ora 1200, la sediul Facultății de Construcții și Instalații, sala 0.1R, Iași, Str. Prof.dr.doc. Dimitrie Mangeron, nr. 1, a avut loc workshop-ul nr. 2 „Tehnologii eco-inovatoare pentru asigurarea eficienței energetice în domeniul construcțiilor".

Evenimentul face parte din cadrul workshop-urilor tematice pentru analize swot de eficientizare a soluţiilor identificate și a fost organizat în cadrul activității A3 din cadrul proiectului.

În cadrul workshopului au fost prezentate atât principalele tehnologii eco-inovatoare utilizate pentru producerea materialelor de construcții, cât și cele utilizate la construirea și/sau reabilitarea clădirilor.

Analiza SWOT poate fi vizualizată aici.

Pliantul evenimentului poate fi consultat aici.

Afișul evenimentului poate fi accesat aici.

Mai multe detalii privind seminarul se pot obține acesând acest document.

Galerie foto

Workshop 3 - Reabilitarea sustenabilă a locuințelor colective urmărind creșterea eficienței energetice în context urban

În data de 24 mai 2018, ora 1400, la sediul Facultății de Construcții și Instalații, sala 0.1R, Iași, Str. Prof.dr.doc. Dimitrie Mangeron, nr. 1, a avut loc workshop-ul nr. 3 „Reabilitarea sustenabilă a locuințelor colective urmărind creșterea eficienței energetice în context urban".

Evenimentul face parte din cadrul workshop-urilor tematice pentru stimularea transferului de cunoștințe și a fost organizat în cadrul activității A.3 din cadrul proiectului.

În cadrul workshopului au fost prezentate principiile ecologice de reabilitare urbană și modalitățile de reabilitare sustenabilă a zonelor urbane reziduale.

Totodată, au fost evidențiate soluțiile de optimizare funcțională a blocurilor de locuințe și modalitățile de eficientizare energetică și confort.

Afișul evenimentului poate fi accesat aici.

Pliantul evenimentului poate fi consultat aici.

Mai multe detalii privind seminarul se pot obține acesând acest document.

Galerie foto

Workshop 4 - Analiză și discuții în vederea contractării pentru activități de tip B și C a unor contracte de parteneriat cu scopul implementării conceptelor de eficiență energetică în construcții

În data de 13 iunie 2018, ora 1600, la sediul Asociaţiei Breasla Constructorilor Ieşeni, str. Trei Fântâni, Iaşi, a avut loc workshop-ul nr. 4 „Analiză și discuții în vederea contractării pentru activități de tip B și C a unor contracte de parteneriat cu scopul implementării conceptelor de eficiență energetică în construcții".

Evenimentul face parte din cadrul workshop-urilor tematice pentru organizarea de întâlniri individuale cu întreprinderile sau organizarea de evenimente tematice și a fost organizat în cadrul activității A.3 din cadrul proiectului.

În cadrul workshopului au fost prezentate condițiile privind participarea societăților comerciale care desfașoară activități în sectorul construcțiilor.

Au fost stabile domeniile de interes în vederea elaborării scrisorilor de intenție și a propunerilor de proiecte pentru contracte subsidiare viitoare.

Afișul evenimentului poate fi accesat aici.

Galerie foto

Workshop 5 - Economie circulară și managementul integrat al deșeurilor în contextul dezvoltării durabile sustenabile

În data de 15 martie 2019 ora 9:30, la sediul Facultății de de Hidrotehnică și Ingineria Mediului, în Amfiteatrul A0, Iași, Str. Prof.dr.doc. Dimitrie Mangeron, nr. 1, a avut loc workshop-ul nr. 5 „Economie circulară și managementul integrat al deșeurilor în contextul dezvoltării durabile sustenabile".

Prima prezentare a fost făcută de către Directorul de proiect, Prof. univ. dr. ing. Dorina-Nicolina Isopescu a raportului privind activitățile desfășurate până in prezent in cadrul proiectului Produse și tehnologii ecoinovatoare pentru eficiență energetică în construcții «EFECON» și a modului de incadrare a acestora în domeniul Economie Circulară și Managementul integrat al deșeurilor in contextul dezvoltării durabile sustenabile.

În cadrul workshopului au fost prezentate principii cu privire la managementul integrat al deșeurilor și posibilitățile multiple de valorificare prin soluțiile propuse de echipele de cercetare.

Doamna Anca Mihaela Costin de la University of East London, Anglia a prezentat soluții moderne de management al deșeurilor din construcții adaptate unei economii și dinamici eficiente dar cu norme și tehnologii specifice.

Doamna ing. Draghicescu Manuela având dubla calitate de Director al Centrului de transfer Tehnologic Petal cât și de Director al SC 3D ECAS ENERGY SRL, implicată direct in preluarea cercetărilor echipei de specialiști din cadrul proiectului EFECON, a prezentat avantajele și funcțiunile transferului tehnologic către parteneri industriali în domeniile de specializare inteligenta energie - mediu si biotehnologii.

De asemenea, au fost prezentate unele aspecte teoretice privind introducerea plasmei în tehnologiile de fabricaţie şi reciclare ale sticlei şi vatei de sticlă și proiectarea echipamentelor pentru Combustia Asistată de Plasmă pe Hidrogen.

În cadrul transferului tehnologic către partenerii industriali, au fost prezentate o serie de cercetări experimentale industriale pentru producerea lemnului sintetic aditivat cu nanomateriale utilizând deșeuri de biomasă.

În timpul vizitei la Laboratorului Research and Development de la finalul programului, au fost prezentate aspecte privind modelarea, simularea și proiectarea sistemelor de conversie cu plasmă pe hidrogen.

De asemenea, au fost făcute și demonstrații privind funcționarea unor componente din cadrul sistemelor de conversie cu plasmă pe hidrogen.

Participanții la Workshop au fost reprezentanți ai partenerilor industriali, cadre didactice și studenții celor două facultăți implicate.

Galerie foto

Workshop 6 - Tehnologii inovative utilizate pentru creșterea eficienței energetice a construcțiilor

În data de 20 noiembrie 2020 ora 9:00, la sediul Facultății de de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului, în Amfiteatrul A0, Iași, Str. Prof.dr.doc. Dimitrie Mangeron, nr. 1, a avut loc workshop-ul nr. 6 „Tehnologii inovative utilizate pentru creșterea eficienței energetice a construcțiilor".

Evenimentul a debutat cu prezentarea stadiului actual al cercetărilor din cadrul contractelor subsidiare de cercetare științifică.

În cadrul workshopului au fost prezentate produse și tehnologii ecoinovatoare pentru creșterea eficienței energetice în construcții.

De asemenea, s-a discutat despre dezvoltarea și implementarea unui sistem integrat de proiectare și execuție a clădirilor pasive.

Totodată, a fost abordată implementarea surselor regenerabile de energie și utilizarea acestora în exploatarea clădirilor cu un grad ridicat de eficiență energetică.

Participanții la Workshop au fost reprezentanți ai partenerilor industriali, cadre didactice, doctoranzii și studenții celor două facultăți implicate.

Galerie foto