Investim în dezvoltare sustenabilă.

efecon-ue
Categories
Comunicat de presa

CONFERINȚA ”CERCETAREA – O SURSĂ DE VALOARE ADĂUGATĂ PENTRU O ECONOMIE INTELIGENTĂ, DURABILĂ ȘI COMPETITIVĂ”

11 mai 2023

EVENIMENT TEMATIC – CONFERINȚA

”CERCETAREA – O SURSĂ DE VALOARE ADĂUGATĂ PENTRU O ECONOMIE INTELIGENTĂ, DURABILĂ ȘI COMPETITIVĂ”

         Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași a organizat la Biblioteca Centrală Universitară din București în data de 11 mai 2023 evenimentul tematic ”Cercetarea – o sursă de valoare adăugată pentru o economie inteligentă, durabilă și competitivă”.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Produse și tehnologii ecoinovatoare pentru eficiență energetică în construcții (EFECON), Contract nr.131/23.09.2016, ID P_40_295, cod SMIS 105524, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa 1 Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor, Acţiunea 1.2.3 Parteneriate pentru transfer de cunoştinţe. Proiectul dezvoltă interacțiunea dintre colectivele de cercetare din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași cu mediul de afaceri care se regăsește în lanțul valoric din domeniul construcțiilor și facilitează crearea parteneriatelor pentru transfer de cunoștințe.

Evenimentul a avut scopul de a promova activitățile de cercetare desfășurate, la nivel național și internațional, în Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași, care se numără printre cele mai vechi şi cunoscute instituţii de profil din ţară, fiind custodele unei importante tradiţii în educaţia inginerească, ştiinţifică şi culturală. Universitatea dispune de resursele de inteligenţă şi creativitate, precum şi de competenţa necesară îndeplinirii misiunii complexe în generarea, diseminarea şi punerea în aplicare a  rezultatelor demersurilor ştiinţifice.

Prezentările susținute de domnul prorector prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin și de doamna prorector prof. univ. dr. ing. Irina Lungu au evidențiat priorităţile naționale și europene în domeniul activităţilor de dezvoltare, inovare şi transfer tehnologic, cu accent prioritar pe tehnologia informaţiei şi comunicaţiei, protecţia mediului şi energia verde, transport şi ştiinţe aerospaţiale, nanotehnologii şi materiale cu proprietăţi speciale.

Unul din proiectele de cercetare care se finalizează în perioada următoare este  Produse și tehnologii ecoinovatoare pentru eficiență energetică în construcții (EFECON), proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020. Proiectul, prezentat de doamna prof. univ. dr. ing. Dorina Nicolina Isopescu, în calitate de Director de proiect, a dezvoltat interacțiunea dintre Facultatea de Construcții și Instalații, în principal, alături de alte colective de cercetare din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, cu mediul de afaceri care se regăsește în lanțul valoric din domeniul construcțiilor. Implementarea proiectului a sprijinit crearea parteneriatelor pentru transfer de cunoștințe prin finanțarea accesului întreprinderilor la expertiză extinsă și la facilitățile oferite în laboratoarele facultăților implicate.

Prin activitatea susținută a celor peste 60 de persoane din echipa de implementare a proiectului,  împreună cu partenerii Wing Computer Grup, Procema Perlit, Furniture Vision, Indeco Grup, Bico Industries, Cronos Consulting, Next Studio, 3D Ecas Energy, Green Riv Project, Ecokit, Sibgal Impex, OMG Construct Proiect, Energy Logistic Park sau Lego Ecobrick, s-a reușit implementarea unor soluții structurale inovatoare, s-au realizat produse eco-sustenabile, s-au dezvoltat sisteme de producere a energiilor alternative prin utilizarea deșeurilor de toate tipurile, s-au inventat noi tehnologii de realizare a construcțiilor eficiente energetic. Workshopurile, seminariile, grupurile de discuții organizate în cadrul proiectului, au condus la crearea sinergiilor dintre producție și cercetare, printr-o continuă căutare de inovare în domeniul construcțiilor. În România, o țară cu risc seismic ridicat, cu mulți parametri variabili, de la structura solului la variațiile mari de temperatură de-a lungul unui an, trebuie acordată o atenție deosebită la ”importurile” de produse și tehnologii de construire.

Proiectul are ca principale rezultate, următoarele: Număr de contracte încheiate cu întreprinderi mici şi mijlocii – 21; Număr de societăți sprijinite – 13; Număr de societăți care beneficiază de sprijin pentru introducerea de noi produse pe piață – 3; Cereri de brevete rezultate din proiect – 13, Număr de Agremente tehnice obținute – 4.

La conferință au participat reprezentați din ministere, din mediul de afaceri, din institute de cercetare, colegi și alți invitați din mediul academic. Astfel rezultatele științifice și tehnologice obținute în proiect și nu numai, vor putea să fie cunoscute și valorificate atât de către decidenții parlamentari și guvernamentali, cât și de partenerii din mediul academic și de oameni de afaceri din domeniul construcțiilor.

Abordarea integrată a rezultatelor va consolida eforturile naționale și ale UE în promovarea dialogului cu privire la Obiectivele de dezvoltare durabilă. Rezultatele de cercetare și inovare vor contribui la deschiderea de noi direcții ale dezvoltării științifice.

În fața provocărilor timpului nostru, cooperarea și creativitatea – în special științifice și tehnologice – sunt piatra de temelie a păcii și prosperității pentru toți.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională

prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020

Date de contact

Director proiect: Prof. univ. dr. ing. Dorina-Nicolina ISOPESCU

Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași

Tel. +40232233368

E-mail: isopescu@ce.tuiasi.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *